Ciasto królewskie z wiórkami kokosowymi

Polecam smaczne ciasto z kremem i wiórkami kokosowymi. Biszkopt jest bardzo delikatny, a krem smakuje jak „miodek”  :-D

 

Składniki na biszkopt:ciasto kr

6 jajek

1 ¼ szkl. mąki

1 ¼ szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki wody

1 łyżka octu

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę oraz ocet i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 55 minut.

 

Składniki na krem:krem

½ szkl. mleka

2 łyżki mąki

2 łyżki mączki ziemniaczanej

1 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

1 kostka margaryny

1 żółtko

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypać do garnka. Garnek postawić na mały ogień, ciągle mieszając ugotować masę jak budyń.

 wiórki

Wykończenie:

100 g wiórek kokosowych

2 łyżki margaryny

 

Wiórki przysmażyć na margarynie.ciasto kr

Na zimny lub najlepiej przygotowany kilka godzin wcześniej biszkopt wyłożyć krem. Posypać przysmażonymi wiórkami kokosowymi. Przed podaniem wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

 

Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>