Pyszne ciasto Wenecja

Biszkopt czekoladowy

Składniki:wenecja

3 jajka

½ szkl. cukru

3 łyżki mączki ziemniaczanej

1 ½  łyżki mąki tortowej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Mączkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia wsypać na sitko i przesiać do wcześniej ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut.

 

Ciasto kokosowo-makowe

Składniki:

6 białekwenecja2

6 łyżek cukru

10 dag wiórek kokosowych

20 dag suchego maku

 

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek i wrzucić do garnka, w którym później przygotujemy krem do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Na koniec dodać wiórki i mak, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.

 

Krem:

Składniki:

6 żółtek

1 ½ szkl. cukru

1 kostka masła

1 ½ szkl. mleka

3 łyżki mączki ziemniaczanej

Cukier waniliowy

 

Wykonanie:

Do wcześniej oddzielonych żółtek dodać cukier waniliowy i cukier, dokładnie utrzeć (przez ok. 5 minut). Następnie dodać mączkę ziemniaczaną oraz mleko i dalej na wolnych obrotach miksera połączyć. Tak przygotowaną masę postawić na mały gaz i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania (konsystencja budyniu). Po ostudzeniu dodać pokrojone masło i dokładnie zmiksować, tak aby nie było grudek.

 

Wykończenie:wenecja1

1 dżem porzeczkowy lub malinowy

200 ml przegotowanej wody

1 kieliszek spirytusu lub wódki

 

Do wody dodać spirytus lub wódkę.

Na spód blachy położyć ciemny biszkopt i posmarować dżemem. Na to położyć ciasto kokosowo-makowe. Na tą warstwę nałożyć krem. Na wierzch wykładać biszkopty namoczone we wcześniej przygotowanej wodzie. Ciasto polać polewą rozpuszczoną czekoladą (pół tabliczki czekolady rozpuścić w garnku z 1 łyżką mleka).

SMACZNEGO ;)

2 comments on “Pyszne ciasto Wenecja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>