Mój przepis na … roladki z mięsa mielonego

Składniki:roladki mielone2

½ kg mięsa mielonego z szynki

2 jajka

4 łyżki bułki tartej

½ szkl. wody

1 łyżka mączki ziemniaczanej

2 łyżki majonezu

1 ząbek czosnku

Papryka w occie

Ogórki w occie

Pieprz

Przyprawa do mięsa mielonego

Wykonanie: roladki mielone

Do mięsa mielonego dodać: jajka, bułkę tartą, wodę, mączkę ziemniaczaną i przyprawy (jeśli dajemy przyprawę do mięsa mielonego-nie dodajemy soli, ponieważ mięso będzie za słone), wszystko razem wymieszać. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do majonezu i wymieszać. Ogórki i paprykę pokroić w krótkie paski. Bierzemy nie za dużą garść mięsa mielonego, rozkładamy na rękę (jak pokazano na zdjęciu), kładziemy na to trochę majonezu oraz kawałek ogórka i papryki. Formujemy roladkę. Kładziemy do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowanego margaryną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.

 

Sos majonezowo-ketchupowy

Składniki:

2 szkl. ciepłej wody

2 łyżki majonezuroladki mielone1

2 łyżki ketchupu

Ok. 2 łyżki mąki

1 ząbek czosnku (zetrzeć na tarce o małych oczkach)

Pieprz

Przyprawa do mięsa mielonego

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać. Do sosu można też dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Wlać do roladek na 20 minut przed końcem pieczenia.

Smacznego !!!

2 comments on “Mój przepis na … roladki z mięsa mielonego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>