Smaczne ciasto z bezą – „Niebo w gębie”

Ciasto

Składniki:ciasto z bezą

4 jajka

1 ½ szkl. cukru

3 szkl. mąki tortowej

20 dag margaryny

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

1 łyżeczkę sody

3 łyżki cukru pudru

1 słoik dżemu malinowego

20 dag orzechów włoskich

 

Wykonanie:ciasto z bezą2

Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać mąkę, dodać: ¾ szkl. cukru, żółtka, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko zagnieść, tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blachy o wymiarach: 25cm x 40 cm. Każde ciasto posmarować dżemem i posypać orzechami. Białka ubić na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodawać ¾ szkl. cukru. Po ubiciu dodać cukier puder przesiany przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką. Tak ubite białka nałożyć na ciasto posmarowane dżemem i posypane orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 1500C przez 40 minut.

 

Krem:

Składniki:ciasto z bezą3

2 łyżki mąki

2 łyżki mączki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

½ szkl. cukru

2 szkl. mleka

1 kostka masła

 

Wykonanie:

1 ½ szkl. mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować. W ½ szkl. mleka rozpuścić mąkę i mączkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka (przygotować tak jak budyń). Do wystudzonej masy miksując stopniowo dodawać masło. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

 ciasto z bezą1

Wykończenie:

Na spód blachy położyć jedną warstwę ciasta. Na nią wyłożyć krem i położyć drugą warstwę. Polać polewą czekoladową, na którą przepis znajdziesz przy cieście  miodowym  
http://przepisybabci.blog.pl/2014/04/03/najlepsze-ciasto-miodowe/

SMACZNEGO ;)

3 comments on “Smaczne ciasto z bezą – „Niebo w gębie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>