Ciasto pod chmurką

Beza:pod chmurką1

Składniki:

7 białek

230 gram cukru

230 gram cukru pudru

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Na koniec dodać przesiany przez sitko cukier puder. Delikatnie wymieszać łyżką. Blachę (25cm x 40cm) wyłożyć papierem do pieczenia (inaczej nie zdejmiemy bezy z blachy). Bezę wysuszyć. Przez pierwsze 20 minut suszymy w temperaturze 150 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy jeszcze przez 1 godzinę i 10 minut.pod chmurką

 

Z tego względu, ze ja miałam zamrożone białka, zrobiłam krem do niej według niżej podanego przepisu. Jeśli Wy nie macie zamrożonego białka możecie zrobić krem z żółtek, na który przepis znajduje się przy cieście Wenecja:
http://przepisybabci.blog.pl/2014/05/09/pyszne-ciasto-wenecja/
Możecie wziąć 7 żółtek. I tym sposobem nic się Wam nie zmarnuje  ;-)

 

Krem:

Składniki:

2 łyżki mąki

2 łyżki mączki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

½ szkl. cukru

2 szkl. mleka

1 kostka masła

 pod chmurką2

Wykonanie:

1 ½ szkl. mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować. W ½ szkl. mleka rozpuścić mąkę i mączkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka (przygotować tak jak budyń). Do wystudzonej masy miksując stopniowo dodawać masło. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Wykończenie:

Na spód blachy kładziemy jedną bezę. Na nią wykładamy krem i przykrywamy drugą bezą. Ciasto polać polewą rozpuszczoną czekoladą (pół tabliczki czekolady rozpuścić w garnku z 1 łyżką mleka).

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>