Mój pomysł na mięso schabowe z koncetratem pomidorowym Pudliszki – mięso

Dzisiaj chcę Wam polecić mój pomysł na mięso schabowe. Niekoniecznie zawsze musimy jeść z tego mięsa „kotleciki”. Można je wykorzystać w inny sposób. Mięso posmarowane sosem z koncentratu Pudliszki i majonezu, posypane pieczarkami i serem po upieczeniu samo rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie spróbować, a będzie chcieli je jeść codziennie :) 

 

Składniki:schabowe2

5 pociętych kotletów z mięsa schabowego

20 dag pieczarek

1 duża czerwona cebula

4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki

3 łyżki majonezu

15 dag sera

Sól

Pieprz

Ziele angielskie

Liść laurowy

1 łyżeczka margaryny lub masła

 

Wykonanie:schabowe1

Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na patelni. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dno naczynia żaroodpornego położyć w dwóch miejscach po pół łyżeczki masła lub margaryny. Kotletów nie rozbijać, rozłożyć na dnie naczynia. Posypać pieprzem i solą. Dwie łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki wymieszać z dwoma łyżkami majonezu. Tak przygotowanym sosem posmarować mięso schabowe. Na to położyć wcześniej przygotowane pieczarki z cebulką. Jeśli zostaną nam pieczarki możemy je wyłożyć do naczynia z mięsem i podpiekać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Jeśli nie chcemy, aby pieczarki się za mocno spaliły po 15 minutach naczynie przykrywamy folią. Po pół godzinnym pieczeniu wyciągamy mięso i posypujemy serem i przykryte folią wstawiamy jeszcze na pół godziny do piekarnika. Po wyciągnięciu zlewamy sos do małego garnka. Dolewamy około 1 ½ szklanki wody, dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, ziele angielskie, liść laurowy i doprowadzamy do zagotowania. W między czasie przygotowujemy mąkę do zaklepania sosu. Do pół szklanki zimnej wody dodajemy 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę mąki, 1/3 łyżki mączki ziemniaczanej i rozbijamy, aby nie było grudek. Powyższe składniki należy dostosować indywidualnie do ilości sosu ( ja podaję na około 2 szklanki sosu). Kiedy sos się zagotuje zaklepujemy go i gotujemy jeszcze przez chwilę.

 

Moja propozycja podania:

Zagotować ziemniaki, ilość zależna od ilości porcji.

 

Przygotować surówkę:  

Składniki:

20 dag młodej kapusty kiszonej

1 mała cebula czerwona

2 łyżki startego sera

2 łyżki majonezu

1 łyżka cukru

Pieprzschabowe3

 

Wykonanie:

Warzywa z serem cukrem i pieprzem wymieszać. Dodać majonez i ponownie wymieszać.

 

Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>