Smaczne, szybkie i tanie ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe3Szukam dla Was ciast tanich i szybkich w wykonaniu, a zarazem smacznych wśród przepisów mojej Babci i Mamy, ale nie tylko. Oczywiście większa część (około 85%) to są przepisy mojej Babci. Tym razem jednak zaciekawił mnie przepis jaki znalazłam na proszku do pieczenia Gellwe. Postanowiłam go wypróbować i jak wyjdzie podzielić się nim z Wami. Czasami lubię popróbować nowości :). Ciasto wyszło idealnie, po prostu poezja smaku. Spróbujcie sami ;).

 

Składniki:

½ tabliczki gorzkiej czekolady

20 dag margaryny

1 szkl. mąki pszennej

1 szkl. cukru

4 jajka

2 łyżki kakao Gellwe

1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe

1 cukier waniliowy Gellwe

 ciasto czekoladowe1

Wykonanie:

  1. Margarynę rozpuścić w rondelku. Czekoladę pokroić na drobne kawałki.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  3. Ubijać żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Wlać letnią, rozpuszczoną margarynę, wsypać mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia i miksować około 4 minuty.
  5. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
  6. Dodać kakao przesiane przez sitko, wrzucić kawałki czekolady i ponownie delikatnie wymieszać łyżką.
  7. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (10cm x 25cm) i piec w temperaturze 190 stopni przez 45 – 50 minut.

 

Wykończenie:ciasto zcekoladowe2

Polać polewą Gellwe lub przygotować polewę, tak jak zrobiłam to ja:

½ tabliczki gorzkiej czekolady

2 łyżki mleka

 

Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku na najmniejszym ogniu. Polać ciasto.

 

Smacznego !!!

One comment on “Smaczne, szybkie i tanie ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>