Tradycyjny chlebek według przepisu mojej Babci

chlebekDzisiaj chciałabym Wam polecić smakowity chlebek, który robiła moja Babcia. Apetycznie wyglądający, w sam raz na śniadanko, albo kolację ;). Najlepszy prosto z pieca – chrupiący. Utrzymuje długo świeżość. Poza tym nie jest trudno go przygotować. Nie wymaga zakwasu. Polecam !!!

 

 

 

Na 1 chlebek – foremka 10cm x 25cm

 Składniki:

400 gram mąki żytniej typ 405chlebek1

¾ szkl. mąki żytniej typ 720

4 dag drożdży

2 płaskie łyżeczki cukru

1 płaska łyżeczka soli

3 łyżki otrąb pszennych

1 szklanka ciepłej wody

1 szklanka maślanki

 

Wykonanie:

chlebek2Do miski wsypać mąkę, otręby i wymieszać łyżką. Maślankę i wodę wlać do rondelka, dodać drożdże, cukier oraz sól, rozpuścić na małym ogniu (nie przegrzać, tylko ciepłe). Wlać do mąki i wyrobić ciasto. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Wyjąć i wyłożyć na blaszkę. Zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, 10 minut przed końcem wyjąć chlebek i posmarować wodą, aby skórka była chrupiąca. 

Smacznego !!!

One comment on “Tradycyjny chlebek według przepisu mojej Babci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>