Ciasto Como z kremem mascarpone – pycha!!!

Dzisiaj chciałabym Wam polecić ciasto z kremem z serka mascarpone. Ciasto czekoladowe z bezą według przepisu mojej Babci przekładane kremem z serka mascarpone zachwyci Wasze podniebienie. Gorąco polecam!!! ciasto z mascarpone1

 

Przepis na blachę o wymiarach 25cm x 40 cm

 

Ciasto czekoladowe:

Składniki:

6 jajek

¾ kostki margaryny

1 szkl. mąki

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

 

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka zużyjemy do bezy. Żółtka, cukier, margarynę utrzeć. Dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.

 

Beza:

Składniki:

6 białekciasto z mascarpone

180 gram cukru

180 gram cukru pudru

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Na koniec dodać przesiany przez sitko cukier puder. Delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (inaczej nie zdejmiemy bezy z blachy). Bezę wysuszyć. Przez pierwsze 20 minut suszymy w temperaturze 150 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy jeszcze przez 1 godzinę i 10 minut.

 

Krem Mascarpone:

Składniki:ciasto z mascarpone2

170 gram białej czekolady

200 gram serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki 30%

 

Wykonanie:

Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka. Rondelek postawić na garnku z ciepłą wodą ustawionym na małym gazie i rozpuścić czekoladę. Nie doprowadzać wody do wrzenia. Do rozpuszczonej czekolady dodawać powoli serek mascarpone i dokładnie wymieszać miksując. Śmietanę ubić na sztywno.  Powoli dodawać do masy serkowo-czekoladowej. Masa serkowo-czekoladowa musi być przestudzona. Uwaga, jeśli masa nam się zwarzy to dodajemy łyżkę oleju i miksujemy. Masa odzyska swoją konsystencję. Zapraszam do obejrzenia filmu jak wykonać krem mascarpone: 



 

Wykończenie:ciasto z mascarpone3

Na spód kładziemy ciasto czekoladowe, na które wykładamy krem. Na wierzch beza. Możemy polać polewą czekoladową, na którą przepis znajdziesz na:
http://przepisybabci.blog.pl/2014/04/03/najlepsze-ciasto-miodowe/

Smacznego!!!

3 comments on “Ciasto Como z kremem mascarpone – pycha!!!
  1. O ja cię kręcee .. A wygląda dosłownie bombowo. Rewelacja, takie eleganckie ciasto jak tak mogę je określić. Koniecznie wypróbuję ;)
    Zapraszam. ;)

  2. Robiłam i serdecznie polecam! Mimo, iż ciasto trochę pracochłonne to jak najbardziej jest warte pracy w nie włożonej! Dla miłośników mega słodkich ciast – pycha!!!

  3. ciasto bardzo dobre, ale również bardzo słodkie.
    Zrobiłam trochę zmienioną wersję, bo dodałam 500 ml śmietanki i 30 g wiecej serka, bo akurat tyle mi zostało. Wyszło super.
    Następnym razem spróbuję na cieńkim biszkopcie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>