Kokosowiec mojej Babci

kokosowiec

Dzisiaj chce Wam polecić pyszne ciasto kokosowe, jakie piekła moja Babcia. Ja upiekłam je po dłuższej przerwie i muszę powiedzieć, że zniewala smakiem. Pyszne ciasto czekoladowe połączone z masą kokosową sprawia, że ciasto jest delikatne w smaku. Polecam ;).

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

kokosowiec220 dag margaryny

1 szkl. cukru

1 ½ szkl. mąki

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

3 czubate łyżeczki kakao

2 całe jajka

4 żółtka

 

Wykonanie:

Margarynę, jajka, żółtka i cukier utrzeć. Dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć na blachę o wymiarach 25cm x 40cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.

 

W czasie pieczenia warstwy czekoladowej przygotować masę kokosową.

 

Składniki na masę kokosową:

20 dag margarynykokosowiec1

2 cukry waniliowe

20 dag wiórek

4 białka

1 szl. cukru

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. kokosowiec3Margarynę, cukry waniliowe i wiórki, utrzeć w innym naczyniu. Do utartych wiórek powoli dodawać białka i mieszać delikatnie łyżką. Po 30 minutach pieczenia ciasta czekoladowego wyjąć je na chwilę z piekarnika i nałożyć masę kokosową. Piec w tej samej temperaturze jeszcze przez około 10-15 minut (do delikatnego zrumienienia masy wiórkowej).

Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>