Rogaliki z budyniem – pycha !!!

rogaliki budyń2Składniki:

1/2 kg mąki

5 dag drożdży

1 jajko

1 kostka margaryny

1/4 szkl. cukru

rogaliki budyń7 łyżek kwaśnej śmietany 18%

1 szkl. mleka

1 budyń waniliowy

 

 

Wykonanie:rogaliki budyń1

Do nadziania rogalików ugotować 1 budyń waniliowy na 1 szklance mleka.

Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, margarynę i cukier. Śmietanę z drożdżami rozpuścić na małym ogniu. Nie gotować, śmietana może być tylko letnia. Dodać do mąki i pozostałych składników. Wyrobić ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Z ciasta uformować dwie lub trzy kule w zależności jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki. Jeśli większe to dwie kule, mniejsze to trzy. Rozwałkować tak, aby powstał okrąg. rogaliki budyń3Podzielić nożem na 8 równych części. Kłaść na nie budyń i formować rogaliki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut (do zrumienienia.) 

Wykończenie:

Polać lukrem.

Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>