Nadziewane patisony

patison2Nie masz pomysłu na obiad? Ja Ci go daję – zrób nadziewane patisony, a oczarujesz swoich domowników tym pysznym daniem. Polecam !!!

Na 6 porcji

Składniki:

6 patisonów

1/2 kg mięsa mielonego z szynkipatison

3-4 średnie marchewki

2 małe pory

1 ząbek czosnku

3-4 plasterki sera

sólpatison1

pieprz

2-3 łyżki oleju

 

Wykonanie:

Patisony umyć, odciąć górę (kapelusz) i wydrążyć środki. Wydrążone środki wyrzucić, zostawić tylko kapelusz patisona.  Kapelusz patisona i marchewkę potrzeć na tarce o grubych oczkach. Porę pokroić w talarki, czosnek posiekać na drobno. Wszystkie warzywa patison3podsmażyć na oleju (ok.3-5 minut). Mięso mielone wrzucić do miski, dodać podsmażone warzywa, doprawić pieprzem i solą, wszystko dokładnie wymieszać. Nadziewać patisony. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia na wierzch położyć ser. 

Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>