Smaczny, zdrowy i niedrogi jabłecznik

jabłecznik22Pyszny biszkopt według przepisu mojej Babci połączony z jabłkami tworzy smaczną kompozycję, która spowoduje, że nie będziecie mogli się jej oprzeć. Gorąco polecam!!!

 

 

 Na formę do tortu o średnicy 24cm

 

Składniki:jabłecznik24

4 jajka

¾ szkl. cukru

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki maki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Około 60-70 dag jabłek pokrojonych w kostkę

3 galaretki ananasowe lub cytrynowe

 

Wykonanie:jabłecznik21

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Mączkę ziemniaczaną, mąkę tortową, proszek do pieczenia wsypać na sitko i przesiać do wcześniej ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 35 minut.

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

 

Przygotowanie jabłek:

Pokrojone w kostkę jabłka wrzucić do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty na małym ogniu. Wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.

 

Wykończenie:  jabłecznik23

Zimny biszkopt przekroić na połowę. Większą część przestudzonej i lekko tężejącej masy jabłkowej wyłożyć na spód biszkoptu. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzch położyć resztę masy jabłkowej. Wstawić do lodówki do stężenia.

 

Smacznego!!!

2 comments on “Smaczny, zdrowy i niedrogi jabłecznik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>