Koszyczki z kremem i galaretką

Składniki na kruche ciasto:koszyczki1

¾ kostki margaryny

¾ szkl. cukru

1 łyżka smalcu

3 szkl. mąki

1 żółtko

1 całe jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:koszyczki

Margarynę, cukier, smalec i jajka utrzeć mikserem. Dodać mąkę i proszek ręcznie wyrobić ciasto. Konsystencja ciasta powinna być taka, aby nie kleiło się do rąk. Wykleić foremki do babeczek, wysmarowane wcześniej tłuszczem, cienko ciastem. Wykonujemy taką samą ilość uchwytów do koszyczków poprzez zrolowanie w ręku cienkiego wałeczka o średnicy około 5 mm i długości około 5cm. Piec w temperaturze 170 stopni około 15 minut do lekkiego zrumienienia. Ciepłe wykładać z foremek. Najlepiej odwrócić na rękę i popukać z góry, wtedy babeczka wyjdzie bez problemu. Jeżeli pozostanie Ci jakakolwiek ilość ciasta to możesz z nich zrobić ciasteczka.

 

Wykończenie:koszyczki2

2 galaretki dowolnego smaku

Dżem malinowy lub dowolne owoce

Krem czekoladowy

 

2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Krem czekoladowy koszyczki3przygotować według wskazań producenta. Kremem wysmarować babeczki, udekorować szprycą brzegi. Do każdej na dno nałożyć dżem lub owoc. Wypełnić tężejącą galaretką. Na koniec umocować w kremie uchwyt, co da nam efekt koszyczka. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

2 comments on “Koszyczki z kremem i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>