Cukinia

U mnie w kuchni ostatnio rządzi cukinia. Postanowiłam o niej poczytać i podzielić się tymi informacjami z Wami.

cukinia1Cukinia inaczej kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech stąd nazwa cukinia. Kabaczki należą do warzyw niskokalorycznych, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Wartość energetyczna 100g cukinii wynosi 15kcal. Oprócz tego ich główną zaletą jest wyborny smak. I tu się zgadzam w stu procentach :).

Co zawiera:

beta-karoten - pomaga zapobiegać trądzikowi, nowotworom oraz zwyrodnieniu plamki żółtej, 1 szklanka uduszonej cukinii dostarcza 8,5 mg beta-karotenu, co stanowi 107% dziennego zapotrzebowania,

błonnik - pomaga obniżyć poziom poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Nierozpuszczalny błonnik daje uczucie sytości i pozbawia zaparć,

luteina – chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą oraz nowotworami jelita grubego,

magnez – chroni przed alergią, astmą, chorobą wieńcową, nadciśnieniem, kamieniami nerkowymi oraz uwaga kobitki ;) przed zespołem napięcia miesiączkowego,

potas – pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia, kamieni nerkowych i wylewu, 1 szklanka uduszonej cukinii dostarcza 25% dziennego zapotrzebowania,

tiamina - wpływa na poprawę pamięci i nastroju,

witamina B6 - zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby serca i depresji,

witamina C – może zapobiegać zaćmie i chorobom przewlekłym,

dlatego korzystajmy z cukinii jak najwięcej. Pamiętajcie przy tym, że gotowanie i pieczenie nie niszczy beta-karotenu, lecz jeśli gotujemy cukinię w wodzie, stracimy witaminy z grupy B.

A ja mam dla Was kolejny przepis na pyszny dodatek do dań głównych. Oto on:

 

Składniki:cukinia3

Cukinia

Sól

Pieprz

Ketchup

Składniki dobieramy do ilości porcji.

 

Wykonanie: cukinia4

Cukinię pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem. Wymieszać. Polać dowolną ilością ketchupu. Ponownie wszystko razem wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. 

Smacznego !!!

3 comments on “Cukinia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>