Paluchy nadziewane mięsem mielonym

Składniki na ciasto:paluchy

3 szkl. mąki

20 dag serka homogenizowanego

1 kostka masła

1 żółtko

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

 

Wykonanie:

Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia zagnieść z serkiem homogenizowanym, kostką masła, szczyptą soli i żółtkiem. Odstawić ciasto do lodówki, do schłodzenia.

 

Składniki na nadzienie:paluchy1

25 dag mięsa mielonego z szynki

20 dag żółtego sera

3 łyżki majonezu

3 łyżki masła

1 jajko

Sól

Pieprz

Przyprawa do mięsa mielonego

 

Wykonanie:

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Trochę sera odłożyć do posypania. Mięso mielone włożyć do miski posypać przyprawami i połączyć z masłem. Dodać jajko, majonez, ser i wymieszać.

 

Wykończenie:paluchy2

Rozwałkować ciasto i pociąć na prostokąty 15cm x 7cm. Nakładać nadzienie i formować paluchy. Układać na blachę, posmarować białkiem i posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

 
Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>