Sernik mojej Babci

sernikSkładniki na spód:

2 jajka

½ kostki margaryny

½ szkl. mączki ziemniaczanej

1 szkl. mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szkl. cukru

 

Wykonanie:

Jajka, margarynę i cukier utrzeć. Wsypać pozostałe składniki i połączyć w jednolitą masę. Wyłożyć na spód blachy o wymiarach 25cm x 40cm.

 

Składniki na masę twarogową:sernik2

1 ½ kg twarogu drobno zmielonego

1 ½ szkl. cukru

1 kostka margaryny

1 budyń waniliowy

2 cukry waniliowe

1 łyżeczka proszku do pieczenia

8 jajek

 

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć. Dokładać twaróg i ucierać dalej. Wsypać budyń zmieszany z proszkiem do pieczenia i połączyć mikserem. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut.

 sernik1

Wykończenie:

Polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Można posypać wiórkami kokosowymi.

 Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>