Fasolka w zalewie pomidorowej na zimę

Składniki:

2 – 2,5 kg fasolkifasolka1

3 cebule

Pieprz w ziarenkach

Ziele angielskie

Liść laurowy

1 łyżka soli kamiennej

 

Składniki na zalewę:fasolka2

2 ¾ szklanki cukru

2 ¾ szklanki octu

2 ¾ szklanki wody

11 łyżek ketchupu

11 łyżek koncentratu pomidorowego

 

Wykonanie:

Zagotować zalewę i odstawić do wystudzenia.

Fasolkę pokroić, zalać wodą i posolić 1 łyżką soli kamiennej. Gotować na małym ogniu 10 minut. Zlać wodę. Przestudzić i wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę. Włożyć do słoików. Do każdego słoika dodać po 2-3 ziarenka pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego i kawałek liścia laurowego.

Zalać przestudzoną zalewą tak, aby zakryła fasolkę.

Pasteryzować 40 minut na małym ogniu.

Smacznego!!! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>