Jabłecznik ze śmietaną

Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszny jabłecznik ze śmietaną. Smakuje wybornie. Polecam:)jabłęcznik ze śmietaną4

Forma do ciasta o wymiarach: 23,5 cm X 23,5 cm

 Składniki na biszkopt:

½ szklanki cukru

3 jajka

¼ szklanki mączki ziemniaczanej

½ szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 18 minut.

 Składniki na masę jabłkową:jabłecznik ze śmietaną1

700 gram pokrojonych w kostkę jabłek

2 galaretki cytrynowe

 

Wykonanie:

Pokrojone jabłka wrzucić do garnka i gotować ok. 5 minut tak, aby były lekko chrupiące (nie rozgotować). Zestawić z ognia.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody i wlać do jabłek.

Tężejącą masę wylać na biszkopt.jabłecznik ze śmietaną2

Wstawić do lodówki.

 Składniki na masę śmietanową:

½ litra śmietany kremówki 36%

1 galaretka cytrynowa

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gotowanej wody. Dobrze wymieszać. Śmietanę ubić. Lekko tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany.

Masę wylać na jabłka.jabłęcznik ze śmietaną3

Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub ozdobić wg uznania.

 

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>