Smaczny, szybki i tani jabłecznik

Na formę okrągłą o średnicy 30 cm

Na formę prostokątna 23 cm X 39cm

Składniki:jabłecznik3

4 jajka

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki mączki ziemniaczanej

1 ½ budyniu śmietankowego

700 gram obranych i pokrojonych w kostkę jabłek

½ szklanki cukru trzcinowegojabłecznik

 

Wykonanie:

Na czas przygotowywania ciasta obrane i pokrojone w kostkę jabłka wymieszać z ½ szklanki cukru trzcinowego.

Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po 1 jednym jajku (po każdym jajku dobrze utrzeć).

Następnie dodajemy budyń oraz przesianą przez sitko mąkę, mączkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć na blaszkę. Odcisnąć sok z jabłek. Wyłożyć jabłka na ciasto. Posypać kruszonką.

Kruszonkę przygotowujemy wg podanego poniżej przepisu:

Składniki:

80 – 90 gram margaryny

1 szklanka mąki tortowej

½ szklanki cukru trzcinowegojabłecznik2

½ budyniu śmietankowego.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść kruszonkę.

 

Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 1700C stopni.

 Smacznego!!! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>