Kiełbasa słoikowa

Składniki:kiełbaska2

1 kg szynki

30 dag boczku surowego

4 ząbki czosnku

Sól

Pieprz mielony

Majeranek

Bazylia

Gorczyca

Papryka mielona słodka

1 łyżka żelatyny

Smalec

 

Wykonanie:

 Szynkę, boczek, czosnek zmielić na grubszych oczkach. Doprawić przyprawamikiełbaska1 według uznania. Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Włożyć do słoików. Na wierzch włożyć po 1 łyżeczce smalcu. Delikatnie zakręcić.

Słoiki o pojemności 0,35 litra – 0,5 litra gotować 1 godzinę i 20 minut na bardzo małym ogniu. Większe słoiki trzeba gotować o ½ godziny dłużej.

Słoiki dobrze dokręcić po ugotowaniu.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>