Ciecierzyca po bretońsku

Składniki:

2 puszki cieciorki po 400 gramciecierzyca po bretońsku

½ kg kiełbasy myśliwskiej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

700 gram passaty pomidorowej z czosnkiem

390 gram pomidorów krojonych w zalewie ( ja użyłam z oliwą z oliwek i czosnkiem – opakowanie kartonowe)

3 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do podsmażenia cebuli i kiełbasy

3 czerwone cebule

1 szkl. wody

Szczypta ostrej papryki

Mielona słodka papryka

Pieprz cytrynowy

Bazylia

Majeranek

3 łyżki cukru

 

Wykonanie:

Cebulę oraz kiełbasę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć najpierw cebulę i wsypać do garnka. Następnie dolać oliwy i podsmażyć kiełbasę i wsypać do garnka. Do kiełbasy i cebuli wlać passatę, pomidory z puszki oraz dodać odsączoną cieciorkę. Dodać posiekany na drobno ciecierzyca po bretońsku1czosnek, przyprawy, cukier, wodę i koncentrat pomidorowy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 – 40 minut od czasu do czasu mieszając. W razie, gdyby potrawa była za gęsta dodać trochę wody. Podawać z chlebem lub bagietką.

 Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>