Ciasto bananowe z krówką i kremem mascarpone – pychotka :)

Na formę prostokątna 23 cm X 39cm

 

Składniki na biszkopt:

3 jajkaciasto bananowe mascarpone1

1/3 szklanki cukru

¾ szklanki mączki ziemniaczanej

1 łyżka mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

 

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 15 do 18 minut.

 

Składniki na krem mascarpone:

250 gram serka mascarponeciasto bananowe mascarpone3

500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

 

Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno. Powoli (po 1 czubatej łyżce) dodawać serek mascarpone. Miksować przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Pozostałe składniki:

1 puszka gotowej masy kajmakowej

4 – 5 bananów

0k. 50 gram migdałów

 

Wykonanie ciasta:

Na spód blachy kładziemy biszkopt. Banany kroimy w plastry grubości ok.5 milimetrów iciasto bananowe mascarpone układamy na biszkopcie. Masę kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej ( nie gotować!!!), aby można ją było równomiernie rozprowadzić. Wylewamy na banany. Na masę kajmakową wykładamy krem mascarpone. Posypujemy migdałami. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

 Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>