Pyszne bułeczki razowe wg przepisu mojej mamy :)

Składniki: bułki z dynią3

3 szklanki mąki typ 650

1 ½ szklanki mąki pszennej razowej do wypieku domowego chleba

Ok. 100 gram ziaren słonecznika

Ok. 50 gram sezamu

Ok. 50 gram pestek dynibułki z dynią

2 opakowania drożdży instant

Szczypta soli

1 łyżka cukru

2 szklanki letniej wody

5 łyżek oleju z nasion sezamu lub oliwybułki z dynią1

 

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, słonecznik, sezam, pestki dyni, drożdże i sól. Wszystko wymieszać.

W małym garnuszku lub misce wymieszać cukier z letnią wodą. Wlać do sypkich składników. Dodać olej i wyrobić ciasto. Ciasto nie może kleić się do rąk, dlatego w razie bułki z dynią2potrzeby trochę podsypać mąką typ 650. Odstawić do wyrośnięcia na ok. ½ godziny. Wyrobić bułki i ponownie odstawić na ½ godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni. Małe bułki piec. ok. 30minut, większe do 40 minut. Z porcji wyjdzie nam 15 małych bułek.

 Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>