Pyszna kokosanka według przepisu mojej Babci

Witam,

dzisiaj chciałabym Wam polecić przepyszną kokosankę, której smak pamiętam z dzieciństwa. Pychotka. Polecam, taką piekła moja Babcia.

Składniki na masę czekoladową:kokosanka1

1 kostka margaryny

½ szklanki cukru

3 łyżki kakao

6 łyżek wody

6 żółtek

1 szklanka mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¾ szklanki orzechów włoskich

 

Wykonanie:rozpuszczona masa czekoladowa

Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuścić na małym ogniu w metalowej misce (nie gotować). Do rozpuszczonej i ostudzonej masy dodać żółtka i wymieszać mikserem. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką. Przełożyć na blachę.masa czekoladowa

 

Składniki na masę kokosową:

6 białek

200 gram wiórek kokosowych

¾ szklanki cukru

Szczypta soli

 

Wykonanie:kokosanka

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Wsypać wiórki i wymieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć na ciasto czekoladowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut na blaszce o wymiarach 23 cm X 39cm.

Aby kokosanka była wyższa można ją upiec na mniejszej blaszce, ale wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia o ok. 5 minut.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>