Ciasto krówka – smaczne i niedrogie

Witajcie,

dzisiaj chcę Wam polecić pyszne ciasto na weekend. Rozpływa się w ustach :)

Na formę prostokątna 23 cm X 39cm

 

Składniki na biszkopt:

5 jajekkrówka1

140 gram mąki

130 gram cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

 

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesiany przez sitko cukier puder i wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem i krówka2ponownie wymieszać delikatnie łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 – 35 minut.

 

Na wystudzony biszkopt nałożyć ubity krem karpatkowy. Ja używam takiego gotowego w trzy minuty. Krem należy przygotować wg wskazań producenta.

 

Polewa krówkowa:

Ok. 70 -80 gram cukierków krówek

125 gram masła

¾ szklanki cukru

½ szklanki mleka

1 żółtko

180 gram orzechów arachidowych prażonych niesolonych

 

Wykonanie:

Żółtko roztrzepać z mlekiem.

Cukierki, cukier i masło rozpuścić ciągle mieszając na bardzo małym ogniu. Do rozpuszczonej masy wlać żółtko z mlekiem. Gotować, cały czas mieszając, przez ok. 7-8 minut, aż masakrówka zgęstnieje (zacznie bulgotać). Ostudzić garnek z masą wstawiając do zimnej wody. Letnią masą polać krem (nie może być ani za gorąca, ani za zimna). Natychmiast posypać orzechami arachidowymi. Wstawić do lodówki.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>