Placek z budyniem i jabłkami – pycha :)

Witam,

 

dzisiaj chciałabym Wam polecić smaczny i prosty do zrobienia placek z budyniem i jabłkami. Taki sam piekła moja Babcia. To stara, sprawdzona i nieskomplikowana  receptura, która uda się każdemu ;-)

 

 Na formę prostokątna 23 cm X 39cmciasto4

 

 Składniki:

 

4 jajka

 

1 kostka margaryny (250 gram)

 

1 szklanka cukru + 4 łyżki

 

1 szklanka mąki

 

1 szklanka mączki ziemniaczanejciasto1

 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

1 cukier waniliowy

 

4 szklanki mleka

 

3 budynie śmietankowe na 500 ml mleka

 

1 słoik jabłek prażonych „Szarlotka” (750-900 gram)

 

 

 

Wykonanie:ciasto2

 

W 1 szklance mleka rozpuścić budynie i dodać 4 łyżki cukru. Dobrze wymieszać. 3 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować. Do gotującego mleka wlać proszek budyniowy i ciągle mieszając gotować przez chwilę (ok. 1 min.).

 

Margarynę, 1 szkl. cukru, cukier waniliowy miksować dodając po 1 jajku. Dodać przesianą przez sitko mąkę, mączkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

¾ ciasta wyłożyć na blachę, na to jabłka, następnie budyń (jeszcze ciepły), na to resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 50 minut.

 

 

 

Polewa czekoladowa:ciasto3

 

1 tabliczka mlecznej czekolady (100 gram)

 

1 łyżka masła

 

2 łyżki mleka

 

2 łyżki cukru pudru

 

Rozpuszczamy nie gotując. Gorącą polewą polewamy zimne ciasto.ciasto5

 

 

 

Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>