Ciasto bajeczne

Witajcie,

Długo mnie nie było, ale wracam z pysznym ciastem. Smak jest nie do opisania. Samo rozpuszcza się w ustach, a po zjedzeniu jednego kawałka mamy ochotę na następny. Polecam :)

Ciasto na biszkopt:ciasto bajeczne

5 jajek

1 szkl. cukru

5 łyżek mąki ziemniaczanej

2 ½ łyżki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:ciasto bajeczne3

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Ubijając  dodawać cukier, a następnie żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut. Natychmiast po upieczeniu biszkopt zwinąć w roladę. Wymiar blachy 35cm x 30 cm.

 

Ciasto bezowe:ciasto bajeczne5

4 białka

130 gram cukru kryształ

130 gram cukru pudru

Szczypta soli
Wykonanie:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miksując dodawać cukier kryształ. ciasto bajeczne6Następnie dodać cukier puder przesiany przez sitko i wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować krążek o średnicy ok.30 cm. Piec 20 minut w temp. 150 stopni i 110 minut w temp. 120 stopni.

 

Masa mascarpone:

250 gram serka mascarpone

½ litra śmietany kremówki 36%

4 żółtka

1 szklanka mleka

4 łyżki cukru waniliowego (robionego samodzielnie) lub 1 paczka cukru wanilinowego i 3 łyżki cukru kryształ

1 czubata łyżka żelatyny

 

Wykonanie:ciasto bajeczne7

Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody. Żółtka rozmieszać z 2-3 łyżkami mleka i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka zagotować. ½ zagotowanego mleka wlać do żółtek w celu zahartowania. Następnie wlać do pozostałej części mleka i zagotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Natychmiast po zagotowaniu, włożyć namoczoną żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno. Ubijając dodawać mascarpone. Następnie ubijając na małych obrotach dodawać wystudzoną masę z żółtkami.

 

Wykonanie:

1 słoik marmolady malinowej ( ja miałam własnego wykonania) 0,33l, lub wg własnego uznania

Biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować marmoladą. Zwinąć w roladę i kroić na kawałki o szerokości 1 cm. Po każdym kawałku wycierać nóż.

Durszlak wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą i wykładać zaczynając od dna pawie oczko3kawałki rolady. Następnie wyłożyć ¾ masy. Na to ścinki z boków bezy. Wyłożyć pozostałą masę i wyrównać. Położyć na to odpowiednio dopasowany krążek bezy.

Wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Następnie ciasto wyłożyć na talerz. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>