Brokuły na cieście francuskim z fetą i mięsem mielonym

Witajcie,

dzisiaj polecam Wam zapiekankę na cieście francuskim z brokułem, z fetą i mięsem mielonym. Na ciepło i na zimno smakuje wyśmienicie. Polecam :)

Na blachę 23 cm x 39 cm

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiegozapiekanka

250 ml słodkiej śmietany 12 lub 30 %

250 gram mięsa mielonego

1 mała cebula

2 jajka

500 gram świeżego brokułu

Ok.150 gram fety (ja użyłam takiej pokrojonej w kostkę z czerwoną papryką i chili)

1/3 szkl. mleka

2-3 czubate łyżki mąki tortowej (w zależności jak gęstą śmietankę użyjemy)

1 łyżeczka proszku do pieczeniazapiekanka1

Pieprz

Bazylia

Mielona słodka czerwona papryka

Oliwa z oliwek

Ja nie używam soli, bo tak zdrowiej, ale jeśli ktoś lubi to może mięso posolić ;)

Wykonanie:

Brokuł gotujemy ok. 5-7 minut i studzimy. Mięso z przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę podsmażamy (na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym) na patelni (ok.10 – 15 minut). Fetę, jeśli nie jest pokrojona, kroimy w kostkę.

Śmietanę, mleko, jajka, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy na gładki sos.zapiekanka2

Ciastem francuskim wykładamy blaszkę tak, aby brzegi były trochę wysunięte do góry. Na cieście układamy brokuł, posypujemy mięsem mielonym i fetą. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut. Ciasto powinno być rumiane.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>