Krokiety nadziewane porem i pieczarkami – bezmięsne – pychotka :)

Witajcie,

dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne naleśniki z porem i pieczarkami. Dzisiaj chciałabym Wam napisać trochę o właściwościach leczniczych pora. Otóż por przez pewien czas był niedocenianym warzywem. Kiedy doceniono jego właściwości lecznicze zaczęto go stosować, jako lek na rany i ukąszenia. Warto też pamiętać, że por odtruwa i odkwasza organizm. Z kolei syrop z pora będzie dobry na kaszel u dzieci. A więcej dowiedzie się z:
https://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/por-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-lecznicze-przeciwwskazania/72ens

 krokiety1

Składniki na naleśniki:

3 jajkaciasto na naleśniki

1 ½ szkl. mleka

1 ½ szkl. wody

370 g mąki wrocławskiej

Szczypta soli

Olej rzepakowy do smażenia naleśników

Wykonanie:naleśniki

Jajka, mleko, wodę ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodać mąkę i miksować do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Z tej porcji otrzymamy 8-9 naleśników.

 

Farsz do krokietów:

3 korzenie porafarsz do krokietów

Ok. 400 gram pieczarek

15 dag sera żółtego

1 cebula

50 ml śmietanki 30%

1 ząbek czosnku

Garść siekanej natki pietruszki i liści selera

Szczypta pieprzu Cayenne

Pieprz czarny mielony

Kurkuma

½ łyżeczki soli

5-6 łyżek oleju rzepakowego

Wykonanie:

Pieczarki zagotować z ½ łyżeczki soli. Pogotować 10 minut. Przecedzić. Por pokroić w półtalarki i podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Pieczarki podsmażyć z cebulą i przyprawami (pieprz Cayenne, pieprz czarny mielony, kurkuma) na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę (czosnek nie może się spalić, bo będzie gorzki). Tak podsmażone pieczarki zmielić w blenderze lub chopperze. Odstawić do ostygnięcia. Zimne wymieszać z porem i śmietanką oraz natką pietruszki i liśćmi selera. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

 

Panierka do krokietów:

Płatki gryczanekrokiety

Sezam

Bułka tarta

Pozostałe składniki:

Ok. 3 jajek

Olej rzepakowy do smażenia krokietów

5-10 dag sera żółtego

Wykonanie:

Jajka rozbełtać. Składniki na panierkę wymieszać. Na środek naleśnika nałożyćkrokiety2 farsz, posypać startym żółtym serem, z dwóch boków zagiąć naleśnik do środka i zwinąć w rulon. Obtoczyć w jajku a następnie w panierce. Tak przygotować pozostałe krokiety. Gotowe krokiety obsmażyć na patelni (ok. 1 min z każdej strony). Przełożyć do naczynia żaroodpornego, można posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>