Zapiekanka makaronowa z brukselką i mięsem mielonym

Zdrowa jesień na talerzu mi kojarzy się z brukselką, ponieważ to warzywo to samo zdrowie. Posiada ona właściwości przeciw rakowe potwierdzone naukowo. Poza tym to skarbnica wielu witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, H, K. W swoim składzie zawiera takie składniki mineralne jak między innymi: potas, magnez, sód, żelazo, itd., itd., itd. . Ponadto w tej potrawie zawartych jest wiele innych cennych składników, przede wszystkim przyprawy takie jak: czosnek niedźwiedzi, kurkuma, papryka słodka mielona, gorczyca, bazylia czy majeranek. To właśnie one są dla mnie najważniejsze. A moja kuchnia w kolorach jesieni dziś wygląda tak:

zapiekanka z brukselką4

  #myAmbition

Składniki podstawowe:

450 g brukselkizapiekanka z brukselką

Ok.1 litra wody

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

400 g makaronu z warzywami

4 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Zagotować 1 litr wody z solą i cukrem. Uwaga!!! Aby pozbyć się goryczki brukselki do jej gotowania można dolać trochę mleka. Wrzucić brukselkę i od momentu zagotowania gotować 6 minut. Odlać wodę i przelać zimną wodą, wtedy brukselka nie straci swojego zielonego wyglądu. Zimną małą brukselkę podzielić na połowę, a większe brukselki na ćwiartki. Makaron zagotować według wskazań producenta na miękko. Po zlaniu wody polać 4 łyżkami oleju i wymieszać.

Składniki potrzebne do przygotowania mięsa:

6 łyżek oleju rzepakowego

550 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatkizapiekanka z brukselką2

1 ½ dużej cebuli

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka pieprzu mielonegozapiekanka z brukselką1

1 łyżeczka natki pietruszki

1 łyżeczka gorczycy

1 łyżeczka bazylii suszonej

2 łyżeczki majeranku

½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na drobno. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić mięso i posypać przyprawami. Po 5 minutach smażenia dodać cebulę. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok.1 minuty. Odstawić do przestygnięcia.

 zapiekanka z brukselką3

Składniki na sos potrzebny do zalania zapiekanki:

2 jajka

600 ml mleka

3 łyżeczki koncentratu

2 łyżki majonezu

6 łyżek mąki luksusowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki pieprzu mielonego

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować w misce na jednolitą masę.

Dodatkowo:

250 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach

94

Wykonanie zapiekanki:

Makaron dzielimy na trzy równe części. Jedną trzecią makaronu wykładamy na dno wysokiego naczynia żaroodpornego o wymiarach: 15cm x 27cm (wysokość min 10 cm). Wykładamy połowę mięsa. Na nim układamy brukselkę. Następnie wykładamy drugą część makaronu. Druga część mięsa. Na mięsie układamy pozostałą brukselkę. Ostatnia część makaronu. Polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1700 C i pieczemy przez 10 minut. Wystawiamy posypujemy serem. Pieczemy 15 minut i przykrywamy folią aluminiową lub górną pokrywą naczynia żaroodpornego. Pieczemy jeszcze 15 minut. W sumie czas pieczenia wynosi 40 minut w temperaturze 1700 C. Najlepiej piekarnik ustawić na termoobieg.

Smacznego!!!

Zdrowa jesień na talerzu
https://dajar.pl/ambition

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>