Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga

Pizza „Calzone” to świetny sposób na pozbycie się resztek (oczywiście świeżych resztek  ;-) ) i zapasów z lodówki. Sposobów na jej przygotowanie jest mnóstwo, w zależności, na co mamy ochotę. Trzeba znać sekretny sposób na ciasto, który ja znam od mojej Mamy i Babci. Jeśli zrobisz ciasto tak jak ja, a do sosu użyjesz ketchupu pikantnego Kotlin to wyjdzie Ci Calzone „palce lizać” i będziesz mógł imprezować #BEZograniczeń.

calzone5

#smaknr1

 Składniki na ciasto:

480 g mąki luksusowej typ 550calzone1

50 g drożdży z kostki

5 łyżek oleju rzepakowego

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

1 ½ szklanki ciepłej wody

Wykonanie:

Do miski wsypać 250 g mąki. Dodać sól i wymieszać. Do dużego kubka wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże. Mieszać łyżką do rozpuszczenia drożdży. Wlać do mąki, dodać olej i wymieszać łyżką. Dosypywać resztę mąki i urabiać rękoma. Ciasto nie może kleić się do rąk. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia (ja wkładam do zimnego piekarnika). Z ciasta otrzymamy sześć Calzone w porcjach obiadowych lub dziewięć idealnych na imprezowanie BEZograniczeń.

calzone3

#kotlin

Składniki na farsz i sos:

4 łyżki ketchupu pikantnego Kotlin

4 łyżki majonezu

2 ząbki czosnkucalzone

150 g pieczarek

2-3 łyżki oleju rzepakowego

1 cebula

½ korzenia pora

150 g kukurydzy

6-9 plastrów sera

12-18 plastrów szynki

Wykonanie:

Pieczarki obgotować (ja gotuję ok.5-10 min.) i podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w kostkę. Por pokroić w półtalarki. Ketchup pikantny Kotlin wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Wykonanie Calzone:

Ciasto podzielić na 6 lub 9 części, w zależności jakie Calzone chcemy uzyskać. Następnie spłaszcz każdą część ciasta na płaski dysk i rozwałkowuj na grubość ok. 0,5cm. Tak rozwałkowane ciasto posmaruj łyżką sosu. Na sosie układaj plastry szynki, na nich ser i warzywa. Zagnij górną połowę ciasta zamykając farsz w środku (tak jak robisz pierogi). Palcami dobrze zlep obie krawędzie. Oprócz tego ja zawinęłam brzegi ciasta na siebie tworząc falbankę. To zabezpieczyło moje Calzone przed rozpadnięciem. Jeśli chcesz możesz brzegi skleić widelcem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Ułóż na nim Calzone. Ja rozłożyłam je na dwóch dużych (piekarnikowych) blachach i dwie piekłam od razu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 2000C przez 15 minut. Następnie zmień blachy, tą co była u góry daj na dół i odwrotnie. Piecz jeszcze od 6 do 10 minut, aż ciasto nabierze złotej barwy a jego brzegi zbrązowieją.

calzone4

Życzę smacznego i udanego imprezowania #BEZograniczeń.

#iloveketchup

I LOVE KETCHUP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>