Pierniki jak u Babci – miękkie i pyszne

Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na pyszne i proste świąteczne pierniczki według trochę zmienionej receptury mojej Babci. Są miękkie zaraz po upieczeniu i nie muszą leżakować. Można je od razu konsumować  ;-)

pierniczki2

Składniki:

½ szklanki miodu naturalnegopierniki surowe ciasto

200 g masła

1 szklanka cukru brązowego

2 jajka

2 opakowania przyprawy do piernika lub ciastek korzennych

2 łyżeczki sodypierniczki po upieczeniu

640 g mąki wrocławskiej

 

Wykonanie:

Wszystkie sypkie składniki (mąka, soda, przyprawy) wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Masło, cukier i miód rozpuścić na małym ogniu, nie gotować. Ostudzić. Dodać do sypkich składników. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm, delikatniepierniczki posypując mąką, aby się nie kleiło. Wyciąć pierniczki. Jeśli chcemy powiesić je na choince trzeba zrobić dziurkę słomką. Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 8 minut. Ozdobić według uznania.

Smacznego!!!

pierniczki1

 

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>